trasee turistice

Vârful Scaunul a fost întotdeauna o atracţie turistică deosebită, datorită formei sale interesante şi a traseelor turistice relativ uşoare pe care se poate accesa în toate anotimpurile.
Drumul de acces este DN15 Tg.-Mureş - Topliţa sau pe calea ferată pe linia Tg-Mureş – Braşov.
Vizitatorii au la dispoziţie 4 trasee turistice marcate pe care pot urca în Rezervaţia Naturală Scaunul Domnului:
1. Traseul de creastă de la Deda-Bistra (marcaj turistic bandă albastră)
2. Traseul din Valea Bistrei pe Zăpodia cu Cale (marcaj turistic triunghi albastru)
3. Traseul din Valea Bistrei pe Zăpodia cu Poduri (marcaj turistic punct albasru)
4. Traseul din Valea Găloaia Mare (marcaj turistic punct albastru)

Istenszeke terkep, kattints!

Trasee turistice marcate şi omologate:

 

1. Traseul de creastă marcat cu bandă albastră:
Traseul pleacă de la capătul de amonte al satului Deda Bistra şi are 2 variante:
a. Poteca pleacă din din capătul de sus al satului pe lângă indicatorul de nume spre nord şi şerpuieşte pe un drum de pământ, urmând malul stâng al unui pârâu până ce intră în pădure devenind din ce în ce mai îngust. Poteca trece prin pârâu, apoi urcă abrut pe creasta vestică. Aici întâlneşte traseul din varianta b.
b. Traseul pleacă din centrul satului spre ieşirea de sus, iar la cca. 100-150 m de restaurantul cu parcarea amenajată din dreapta şoselei intră spre stânga pe o uliţă aflată între gardurile curţilor.
Urcăm până pe o poiană aflată deasupra satului, trecem pe lângă stâlpiile antenelor telefonice, apoi poteca trece pe lângă nişte stânci ce se ridică deasupra noastă şi din vârful cărora se deschide o privelişte minunată asupra Văii Mureşului şi asupra satului Deda Bistra.
Mai sus poteca şerpuieşte pe un versant acoperit de ferigi. Aici marcajul abia este vizibil. Continuăm urcuşul, în pădure şi în curând întâlnim poteca marcată cu bandă albastră care urcă din dreapta.
De aici variantele a. şi b. sunt comune.
Poteca urcă coama ondulată şi în şaua Scaunul Domnului întâlneşte poteca care urcă din Valea Bisterei pe valea pârâului Zăpodia cu Cale marcată cu triunghi albastru.
De aici poteca urcă treptat tot pe coama muntelui până ajungem la intrarea sudică a rezervaţiei Scaunul Domnului.
Poteca marcată cu bandă albastră traversează pădurea din sudul platoului şi ne scoate la marginea poienii unde este amplasat panoul de informare din partea sudică a rezervaţiei.
În continuare poteca ne conduce pe poiana centrală cu izvor, de unde spre stânga se ajunge în punctul cel mai vizitat al rezervaţiei naturale Scaunul Domnului, la Stîncile Vestice.
De pe platforma stâncilor de andezit se deschide o privelişte minunată asupra Văii Mureşului, Reghin şi pe vreme favorabilă chiar şi spre Târgu Mureş. Sub noi se întind crestele care închid Valea Bistrei, iar vis-a-vi se vede zona Nordică a munţiilor Gurghiului încoronat de vârful Zăspad.
De la Stâncile Vestice poteca marcată cu bandă albastră trece prin platoul rezervaţiei Scaunul Domnului spre Poiana de Mijloc, apoi la cca.100 de mers se întâlneşte cu poteca marcată cu punctul albastru care urcă din Zăpodia cu Pod.
Pe această vale se poate face coborârea în Valea Bistrei.
Recent a fost deschis un circuit marcat cu punct roşu care pleacă de la panoul de informare din pareta sudică a rezervaţiei până la poiana cu izvor, aici coteşte spre dreapta ajungând la Stâncile Estice, de unde din nou spre drepta traversează pădurea ajungând la panoul de informare.
De pe Stâncile Estice se pot admira crestele Munţiilor Gurghiului şi Călimani care marchează Valea Mureşului.

 

2. Traseul marcat cu triunghiul albastru din valea Bistrei - se conturează foarte bine de la străduţa care se întinde pe lîngă pârâul Zăpodia cu Cale. Aceast traseu – ca şi cea de pe Zăpodia cu Pod - pleacă din centrul satului Deda Bistra de pe lângă Biserica Ortodoxă, la bifurcaţia drumului de pe Valea Bistrei. Poteca ne conduce cca. 6 km pe drumul asfaltat până la păstrăvărie.
Vis-a-vi de aceasta se află confluenţa pârâului Zăpodia cu Cale, iar noi urmărim poteca aflată pe străduţă. Lăsând în urmă câteva case ajungem într-o pădure, ghidândune de marcajul triunghi albastru care urcă abrupt pe valea pârâului care se îngustează.
După cca. 2 km poteca ne scoate pe Şaua Scaunul Domnului, întâlnind traseul de creastă marcat cu bandă albastră. De aici urcuşul către scaunul Domnului se face la stânga, iar spre dreapta se poate coborâ înapoi pe creastă la Deda Bistra.

 

3. Traseul marcat cu punctul albastru din Valea Bistrei se ramifică de pe drumul forestier din Valea Bistrei. Prima parte a traseului este identică cu cea a Zăpodiei cu Cale, însă de la păstrăvărie se continuă drumul înainte. Traseul marcat porneşte de la ruinele unei case de lemn aflată în apropierea confluenţei Văii Donca, la cca. 9 km de la DN din Valea Mureşului. Poteca urmăreşte malul stâng al pârâului dar la anumită distanţă faţă de aceasta şi intersectează pârâiaşele confluente. Poteca ne conduce pe firul pârâului, apoi părăsând zona izvorului urcă foarte abrupt în pădure pe platoul Scaunul Domnului, în zona nord vestică. Urmărind în continuare marcajele turistice spre sud, ajungem la Stâncile Vestice a rezervaţiei.